FINO.BA Blog

Formalno Informalno Neformalno Obrazovanje Blog sekcija

Igra li Pjanić na pravoj poziciji? (Koristi PK za poslodavce)

Igra li Pjanić na pravoj poziciji? (Koristi PK za poslodavce)

Dragi savjetnici i multiplikatori!

Kao dio našeg velikog tima, odlučio sam pisati na ovom blogu. Tokom naših zajedničkih sastanaka, gotovo uvijek se postavlja pitanje:"Koje su koristi Pasoša kompetencija?" Imajući u vidu ovu činjenicu, odlučio sam napisati i kratak vodič-brošuru koja se tiče razvoja kompetencija, u svrhu (samo)zapošljavanja, koja uskoro izlazi iz štampe. 

Dijelove te brošure, prezentovat ću u narednim blogovima... Dakle, idemo sa prvim blogom, a on se tiče koristi "Pasoša kompetencija" za poslovdavce, onako, kako ja to vidim...

Mnogi poslodavci ne mogu, a često i ne znaju postaviti strategiju svog tima, pa ne postižu rezultate koje žele. Veoma često u našim kompanijama, "menadžeri" ne znaju sposobnosti vlastitog tima, pa prenesim značenjem, možemo reći, da Pjanića stave na gol, Džeku u odbranu, a Kolašinca u vrh napada.

Menadžeri koji žele dobro svojoj kompaniji, moraju konstantno ulagati u intelektualni kapital. Tu se prije svega misli na stalno usavršavanje ličnih i timskih vještina. Vrijednost preduzeća više ne određuje knjigovodstvena vrijednost opreme, mašina i postrojenja. Danas na „tržištu mozgova“, sve više se cijene sposobnosti radnika i njihovo znanje. Takođe, menadžeri moraju znati da razvijaju lične kompetencije i kompetencije svojih podređenih.

Da bi se ovaj proces olakšao, menadžeri bi trebali koristiti instrument "Pasoš kompetencija". Uz pomoć "Pasoša kompetencija", olakšava se proces identifikacije i razvoja znanja, vještina i kompetencija zaposlenih, što u konačnici znači povećanje samopouzdanja radnika i bolje upravljanje ljudskim resursima. Popunjavanjem "Pasoša kompetencija", menadžer tačno može vidjeti za koje poslove su njegovi zaposleni sposobni, i u kojim oblastima mogu najviše doprinijeti razvoju kompanije. Neko može biti izvanredan marketar, ali ako ga postavite na radno mjesto u finansijama, vjerovatno neće moći dati svoj maksimalni doprinos. Uz pomoć "Pasoša kompetencija", svako može uočiti, kako i na koji način, umanjiti i neutralizirati svoje loše strane, a maksimizirati svoje dobre, odnosno jače strane. Kada zaposleni zna koliko vrijedi, i kada mu poslodavac povjeri zadatke, za koje je nadaren, rezultat je lojalan, vrijedan i produktivan radnik, ali i lojalan i zadovoljan klijent/kupac.

 

Dakle, koristi popunjavanja "Pasoša kompetencija", kao instrumenta razvoja i upravljanja ljudskim resursima je sljedeća:

 

  1. Jačanje samopouzdanja zaposlenih;
  2. Bolja produktivnost;
  3. Radnici se osjećaju cijenjenim, a spoznaja sopstvenih jačih strana ih čini motiviranim i učinkovitim;
  4. „Pasoš kompetencija“ podržava razvoj ljudskih resursa i utvrđuje potrebu za usavršavanjem;
  5. „Pasoš kompetencija“ može uz podršku pratiti procese promjene u preduzećima;
  6. Sa zadovoljnim radnikom, imate zadovoljnog kupca, a zadovoljni kupac vam donosi zaradu.
Ocijeni ovaj blog zapis:
Pasoš...bez viza
Pasoš kompetencija i ja

Povezani postovi

Komentari 5

 
Amra Muratović u Utorak, 15 Decembar 2015 16:00

Bravo, bravo, bravooooo!

Bravo, bravo, bravooooo!
Guest - Reinhold Harms u Četvrtak, 24 Decembar 2015 20:09

Ekstra!
Da li smije to koristiti na nasu webstranice?
www.mojstart.jimdo.com
Pozz
Reinhold

Ekstra! Da li smije to koristiti na nasu webstranice? www.mojstart.jimdo.com Pozz Reinhold
Almir Paočić u Petak, 25 Decembar 2015 08:03

Hvala! Naravno da može :D
Veliki pozdrav!

Hvala! Naravno da može :D Veliki pozdrav!
Guest - Jasmina Kalač u Četvrtak, 07 Januar 2016 12:03

Almire...Dobra ti je analogija sa našim zmajevima i fudbalskom strategijom!
Nadam se da ćemo se opet sresti na nekom od seminara i razmijeniti misli o PK.

Puno pozdrava,
Jasmina

Almire...Dobra ti je analogija sa našim zmajevima i fudbalskom strategijom! Nadam se da ćemo se opet sresti na nekom od seminara i razmijeniti misli o PK. Puno pozdrava, Jasmina
Guest - Almir Paocic u Petak, 08 Januar 2016 10:41

Hvala! Nadam se da hoćemo :D

Hvala! Nadam se da hoćemo :D
Already Registered? Login Here
Guest
Utorak, 18 Septembar 2018

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de