Bio(metrijski)grafski Pasoš

Pasoš kompetencija... i sve što s njim ide
Dragan Pinjuh rođen i živi u Mostaru gdje je završio pravni fakultet. Uposlen u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Ponosni otac jedne male djevojčice. Zbog mnoštva interesa nikada nije postao specijalist, a ni specijalac, nego praktičar koji nastoji kroz igru povezati sva stečena znanja i tako pristupa rješavanju životnih problema. Voli sportske aktivnosti, glazbu, prirodu, druženja s dragim ljudima i sve što oplemenjuje duh.

Pasoš...bez viza

Pasoš...bez viza

Ovoj je moj osvrt na proces popunjavanja Pasoša, rad sa savjetnikom i općenito sve ono što se dešavalo dok je savjetovanje trajalo. Nadam se da će, oni koji budu čitali, naći nešto zanimljivo u ovom tekstu, možda prepoznati nešto što su i sami osjetili, a možda će neke potaći da i sami napišu svoj osvrt na PK ili nešto sasvim drugo...

 

PASOŠ KOMPETENCIJA – OSVRT

Sve što sam očekivao od PK i od savjetnika je i ispunjeno.

To bi bila najkraća formulacija i osvrt na cjelokupan proces, od samog upoznavanja sa PK do one (za sada) konačne faze – potvrde koju sam dobio. Ipak, nije baš sve išlo tako lako i glatko, uloženo je dosta truda od predavača, organizatora, savjetnika, a i sam sam poprilično napora uložio da cijeli proces obuke, a i popunjavanja PK uradim najbolje što mogu.

Vratiti se na sve, ili barem većinu, svojih dosadašnjih aktivnosti, detaljno ih sagledati i raščlaniti, pa na kraju i ocijeniti, je proces koji je zahtijevao punu posvećenost i predanost u radu. Nekada je bilo jako teško iz nekog postupanja izvući konkretne aktivnosti koje bih u narednim koracima, na adekvatan način, mogao i ocijeniti. Tu sam i imao najveće probleme u popunjavanju. Kako formulirati šta ja to znam i šta mogu, a onda, kako to i adekvatno vrednovati. Puno mi je pomoglo kada bih nakon definiranja aktivnosti razmišljao gdje sam još tu aktivnost koristio. Ali na sreću, tu je moj savjetnik bio zaista profesionalan i čini mi se s malo truda, vrlo efikasno mi uspio razjasniti nedoumice. Nekada je bila dovoljna jedna riječ, ili jednostavan svakodnevni primjer i odjednom bi sve postalo tako jasno. Tijekom cijelog procesa savjetovanja sam u njegovom radu uočavao sve ono što i kakav savjetnik treba biti. Cijeli proces savjetovanja je protekao u atmosferi međusobnog uvažavanja, razumijevanja i mogu reći da je proziveo očekivani učinak.

Radio sam većinom sam, u nekoj borbi između svakodnevnih poslovnih i privatnih obveza, tražeći malo mira da mogu zakopati duboko u sebe. Iako se ponekad činilo jako teško, drago mi je da sada mogu reći da se isplatilo. Putovanje u sebe i analiza svojih dosadašnjih aktivnosti je bilo jedno odlično iskustvo. Vremenski odmak i novostečena iskustva su dala nove boje onom što sam ranije iskusio, ali mi omogućio da spoznam korjene nekih svojih postupanja, stavova i razmišljanja. Uz to, dodatni razgovor sa savjetnikom bi me još jednom potakao na razmišljanje i time bih konačno zaokružio proces analize pojedinog polja djelovanja.

Neke vještine koje sam uzimao zdravo za gotovo, kao podrazumijeva se da to znam i mogu, su tijekom procesa popunjavanja PK poprimile sasvim drugu težinu. PK me natjerao da malo razmišljam i o ljudima koje poznajem, njihovim aktivnostima, ponašanjima, vještinama... Rekao sam na jednom od modula obuke da mi se čini da me PK učinio boljom osobom. Ne zato što sam napravio neki filmski obrat u sebi, nego zato što me potakao da sebe gledam drugim očima. To iskustvo i dojam koji je PK ostavio na mene, me učinilo promotorom PK među ljudima koje poznajem. Raditi s PK, a ne preporučiti ga, barem, dragim ljudima koje poznajemo jednostavno nije moguće. Jasno je da neće svi imati jednaku motivaciju, ali nakon prvih saznanja, većina ljudi s kojima sam pričao bude zainteresirana da makar pogleda PK.

Odvojiti sam proces popunjavanja PK od obuke za savjetnike mi nije baš lagano. Nisam siguran i da je potrebno. Kako su moja znanja vezana za PK rasla kroz obuke, tako je i sam proces popunjavanja lakše išao. Pogrešno bi bilo tumačiti da bez obuke za savjetnika ne bih dobro popunio PK, nego je takav pristup meni osobno najviše odgovarao. Kroz module sam učio teoriju, vježbao na simulacijama, a onda na svojoj koži, kroz popunjavanje PK, iskusio sve to što smo radili na modulima obuke i primjećivao obrasce ponašanja na radu savjetnika.

Ono što je bilo posebno interesantno pratiti jeste razvoj osjećaja tijekom procesa savjetovanja. Od onoga kako sam se osjećao na prvom savjetovanju i osjećaja na kraju savjetovanja stoji cijela jedna evolucija. Naravno, to je rezultat interakcije sa savjetnikom. Rad i odnos mog savjetnika tijekom procesa savjetovanja je bio profesionalan. Sve odmjereno, dozirano, poticajno, jednostavno i efikasno. Bolje ne bih mogao ni poželjeti. Oni trenuci nakon savjetovanja i dugi neformalni razgovori - neprocjenjivi. Možda je to bio onaj „klik“ kako se kaže, možda jeste i to, ali sigurno jeste njegova vještina i izražena emocionalna inteligencija. Druga vrsta osjećaja su moji osjećaji pri samostalnom radu i popunjavanju PK. Oni osjećaji na prvom listanju PK i oni na kraju samog procesa kada sam dobio potvrdu su se, također, znatno promjenili. Od prvih „uplašenih“ pokušaja, pisanja i brisanja, neizvjesnosti, nemogućnosti sagledavanja cjelokupne slike, do jasnih očekivanja onoga što treba stajati u potvrdi i argumenata i primjera postupanja za svaku izdvojenu vještinu, dug je put. Dug put, a opet je relativno lagano prošao.

Lijepo je bilo upustiti se u putovanje s Pasošem. Iako viza nije bila potrebna, čak ni granice nisu bile jasno iscrtane, Pasoš je svoju ulogu odlično odradio i proveo me tim putem. Od prisjećanja šta sam to u djetinjstvu radio, škola, hobiji, poslovi,... Koliko samo hrabrosti treba da bi čovjek tako uronio u sebe!? A ova hrabrost se itekako isplatila. Istina, imao sam ja i do sada „putovanja“ kroz svoj život, ali s drugim temama i drugim rezultatom. Prije bih upoznao sebe - radi sebe i samo za sebe. Međutim, ovaj put vođen strukturom PK i kroz proces savjetovanja, dodane su nove komponente. Sada imam bolju percepciju sebe kroz više prizmi. Sagledao sam se i kao radnik, kolega, član društva pa i suprug i na mnoge druge načine koje još ni sam ne znam izraziti.

Čudno je uporediti pogled na sebe prije popunjavanja PK i nakon cijelog procesa popunjavanja PK. Sve ono što sam radio, osjećao, znao ili vjerovao, a ticalo se mene samog, bilo je nesređeno, nepovezano i nekada maglovito. Rekao bih da sam nekada pravio greške baš zato što nisam dovoljno dobro proniknuo u sebe i nisam sebe poznavao na pravi način. Nasuprot tomu, sada kad pogledam u sebe, sve što sam radio, učio, saznavao, se čini posloženo, poredano baš onako kako treba biti i kristalno jasno. Ima još toga što PK nije otkrio, što će tek uslijediti i čim ću se dalje baviti, ali već ove prve spoznaje su dragocjene i odličan poticaj za daljnji rad na sebi.

O samom PK, savjetniku, obuci, dojmovima i zapažanjima bih mogao pisati još dugo, ali ako do sada nije jasno kako sam sve to doživio i kako sam se osjećao na tom putu te kako je radio moj savjetnik, biti će dovoljno redom pročitati crveno istaknuta slova u tekstu. 

Ocijeni ovaj blog zapis:
Nedavni komentari
Amra Muratović
Ponosna, al' ono baš ponosna na Dragana na njegov sjajan tekst na Pasoš i na odličnog savjetnika kojeg je Dragan imao
Srijeda, 15 Juli 2015 13:47
Dragan Pinjuh
Hvala Amra! Veliko hvala i Dini! Hvala i veliki pozdrav i za Dream Team!
Srijeda, 15 Juli 2015 13:55
Nastavi čitati
25318 pregleda
2 Komentara

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de