FINO.BA Blog

Formalno Informalno Neformalno Obrazovanje Blog sekcija
Featured

Koristi popunjavanja „Pasoša kompetencija“ za zaposlene osobe

Kreativan i produktivan zaposlenik, od velike je važnosti za svaku organizaciju. Poštivanje tih vrijednosti pojedinca, pravo na drugačije mišljenje o istoj stvari, aktivno slušanje i dobar prenos informacija, ključ su za uspjeh. Međutim, veoma je česta pojava da zaposlene osobe nisu zadovoljne radnim mjestom ili odnosnom poslodavca prema njima, zato što njihovi napori nisu prepoznati u radnoj sredini. Nepriznavanje uspjeha zaposlenih, često je rezultat loše vođene organizacije.

Ocijeni ovaj blog zapis:
Nedavni komentari
Amra Muratović
Sjajan tekst! Hvala Almire! Jasno i koncizno!
Srijeda, 15 Juni 2016 13:34
Almir Paočić
Hvala
Srijeda, 15 Juni 2016 14:24
Nastavi čitati
13639 pregleda
2 Komentara

Brošura „Moje kompetencije, moja šansa za uspjeh“

Brošura „Moje kompetencije, moja šansa za uspjeh“

Mnogi se često zapitaju, koje sve poslove mogu uspješno obavljati, odnosno u kojim poslovima imaju predispozicije za uspjeh. Mladima se često nedopušta razvoj i promocija vlastitih stavova i sposobnosti, nego se od njih traži da slijede već zadate norme ponašanja. Kreativnost i inovativnost, često su nepoželjni u poslovnim politikama preduzeća i društvu uopšte. To se uglavnom dešava zbog toga što donosioci odluka imaju strah od promjena. Takvim načinom razmišljanja, mladi gube samopouzdanje, jer nemaju prilike da svoja znanja razviju u vještine i kompetencije

Brošura „Moje kompetencije, moja šansa za usjeh“, govori o identifikaciji, razvoju i bilansiranju znanja, vještina i kompetencija, uz pomoć instrumenta „Pasoš kompetencija“. Kroz Pasoš analiziramo svoj život kroz 8 (osam) životnih polja, i to: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksu, kućanstvo i porodicu, hobije i interese, služenje vojnog roka i/ili civilnu obavezu, politički i /ili socijalni angažman i posebne životne situacije (pozitivne i negativne). Dakle, cijeli život jedne osobe može se predstaviti kroz ova polja djelovanja, a sigurno je da se iz svih životnih situacija nauči nešto, što čovjeku koristi u životu. „Pasoš kompetencija“ nam pomaže da ojačamo vlastito samopouzdanje, te lakše i jednostavnije predstavimo svoje sposobnosti.

 

Da bi uspjeli, moramo poboljšati stav prema sebi i svojim dostignućima u životu. Moramo misliti da je moguće ostvariti sve, i da nećemo odustati bez obzira na prepreke. Ako uvijek budemo radili ono što smo do sada radili, uvijek ćemo postizati ono što smo do sada postizali. Da bi postigli više, dobro je da izađemo iz lične zone komfora i zakoračimo u situaciju u kojoj nismo bili. Zato, ulažite u sebe i razvijate svoja znanja, vještine i kompetencije, kako bi ostvarili vlastiti napredak.

 

Usudi se! Popuni “Pasoš kompetencija” i uoči vlastite sposobnosti.

 

Sve informacije o brošuri, kao i popunjavanju vlastitog “Pasoša kompetencija, možete dobiti putem e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Ocijeni ovaj blog zapis:
Nedavni komentari
Guest — Željko
Druže Boro, kao i uvijek, sve radiš kvalitetno. Pročitao sam ranije, ali nisam komentarisao. Čekam druge, ...
Utorak, 05 April 2016 07:26
Almir Paočić
Hvala
Utorak, 05 April 2016 10:39
Nastavi čitati
23328 pregleda
2 Komentara

Igra li Pjanić na pravoj poziciji? (Koristi PK za poslodavce)

Igra li Pjanić na pravoj poziciji? (Koristi PK za poslodavce)

Dragi savjetnici i multiplikatori!

Kao dio našeg velikog tima, odlučio sam pisati na ovom blogu. Tokom naših zajedničkih sastanaka, gotovo uvijek se postavlja pitanje:"Koje su koristi Pasoša kompetencija?" Imajući u vidu ovu činjenicu, odlučio sam napisati i kratak vodič-brošuru koja se tiče razvoja kompetencija, u svrhu (samo)zapošljavanja, koja uskoro izlazi iz štampe. 

Dijelove te brošure, prezentovat ću u narednim blogovima... Dakle, idemo sa prvim blogom, a on se tiče koristi "Pasoša kompetencija" za poslovdavce, onako, kako ja to vidim...

Mnogi poslodavci ne mogu, a često i ne znaju postaviti strategiju svog tima, pa ne postižu rezultate koje žele. Veoma često u našim kompanijama, "menadžeri" ne znaju sposobnosti vlastitog tima, pa prenesim značenjem, možemo reći, da Pjanića stave na gol, Džeku u odbranu, a Kolašinca u vrh napada.

Menadžeri koji žele dobro svojoj kompaniji, moraju konstantno ulagati u intelektualni kapital. Tu se prije svega misli na stalno usavršavanje ličnih i timskih vještina. Vrijednost preduzeća više ne određuje knjigovodstvena vrijednost opreme, mašina i postrojenja. Danas na „tržištu mozgova“, sve više se cijene sposobnosti radnika i njihovo znanje. Takođe, menadžeri moraju znati da razvijaju lične kompetencije i kompetencije svojih podređenih.

Da bi se ovaj proces olakšao, menadžeri bi trebali koristiti instrument "Pasoš kompetencija". Uz pomoć "Pasoša kompetencija", olakšava se proces identifikacije i razvoja znanja, vještina i kompetencija zaposlenih, što u konačnici znači povećanje samopouzdanja radnika i bolje upravljanje ljudskim resursima. Popunjavanjem "Pasoša kompetencija", menadžer tačno može vidjeti za koje poslove su njegovi zaposleni sposobni, i u kojim oblastima mogu najviše doprinijeti razvoju kompanije. Neko može biti izvanredan marketar, ali ako ga postavite na radno mjesto u finansijama, vjerovatno neće moći dati svoj maksimalni doprinos. Uz pomoć "Pasoša kompetencija", svako može uočiti, kako i na koji način, umanjiti i neutralizirati svoje loše strane, a maksimizirati svoje dobre, odnosno jače strane. Kada zaposleni zna koliko vrijedi, i kada mu poslodavac povjeri zadatke, za koje je nadaren, rezultat je lojalan, vrijedan i produktivan radnik, ali i lojalan i zadovoljan klijent/kupac.

 

Dakle, koristi popunjavanja "Pasoša kompetencija", kao instrumenta razvoja i upravljanja ljudskim resursima je sljedeća:

 

  1. Jačanje samopouzdanja zaposlenih;
  2. Bolja produktivnost;
  3. Radnici se osjećaju cijenjenim, a spoznaja sopstvenih jačih strana ih čini motiviranim i učinkovitim;
  4. „Pasoš kompetencija“ podržava razvoj ljudskih resursa i utvrđuje potrebu za usavršavanjem;
  5. „Pasoš kompetencija“ može uz podršku pratiti procese promjene u preduzećima;
  6. Sa zadovoljnim radnikom, imate zadovoljnog kupca, a zadovoljni kupac vam donosi zaradu.
Ocijeni ovaj blog zapis:
Nedavni komentari
Amra Muratović
Bravo, bravo, bravooooo!
Utorak, 15 Decembar 2015 16:00
Guest — Reinhold Harms
Ekstra! Da li smije to koristiti na nasu webstranice? www.mojstart.jimdo.com Pozz Reinhold
Četvrtak, 24 Decembar 2015 20:09
Almir Paočić
Hvala! Naravno da može Veliki pozdrav!
Petak, 25 Decembar 2015 08:03
Nastavi čitati
23474 pregleda
5 Komentara

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de