Svečana dodjela certifikata savjetnicima i savjetnicama za Pasoš kompetencija

Kompetencije – ključ uspjeha na tržištu rada

FINO.BA

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su predstavnici GIZ-a, zajedno sa partnerima, najavili certificiranje novih savjetnika i savjetnica koji će zainteresiranima pomoći u ispunjavanju instrumenta Pasoš kompetencija, stručno ih vodeći kroz njihova prethodna iskustva.

Ispunjavanjem Pasoša kompetencija olakšava se proces prepoznavanje vlastitih znanja, vještina i kompetencija, što za posljedicu ima bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Projekat “Podrška obrazovanju odraslih”, finansiran od strane njemačke vlade, a kojeg u Bosni i Hercegovini implementira GIZ, je krajem 2011. godine počeo sa prilagođavanjem instrumenta Pasoš profila.

Njemački institut za obrazovanje odraslih 2002. godine razvio je Pasoš profila i uspješno ga implementira u Njemačkoj preko deset godina. Jezički i kulturološki prilagođen našem tržištu, instrument je pod nazivom Pasoš kompetencija predstavljen široj bh. javnosti u oktobru/listopadu 2013. godine.

Već tada Pasoš kompetencija je izazvao veliki interes kako stručnih, tako i opštih javnosti.

Osim toga, prepoznat je i od strane tražioca posla kao instrument koji će olakšati put do pronalaženja adekvatnog radnog mjesta.

Osnovna namjena Pasoša kompetencija je da pojedincu ponudi mogućnost da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio i uz pomoć obučenog savjetnika identifikuje koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima.

Odmah po predstavljanju instrumenta se ukazala potreba za daleko većim brojem savjetnica i savjetnika od tadašnjih 18, koliko je bilo obučeno u prvoj generaciji.

„Po završetku posljednjeg, petog modula u decembru prošle godine, svi polaznici – njih ukupno 74, su u februaru/veljači 2015. pristupili polaganju ispita. Za 52 uspješna kandidata i kandidatkinje će se, na osnovu njihovih rezultata ispita u četvrtak, 26.03., dodijeliti vremenski ograničeni certifikat za savjetovanje pri popunjavanju Pasoša kompetencija, koji vrijedi dvije godine“, rekla je ovom prilikom stručna saradnica Amra Muratović, dodajući: „Savjetnici sa korisnicima mogu raditi isključivo uz validan certifikat.“.

U cijeli proces su bile uključene službe za zapošljavanje KS, ZDK, BPK, USK i HNŽ, Zavod za zapošljavanje RS, Centri za socijalni rad RS, pedagozi, psiholozi i nastavnici iz srednjih i osnovnih škola, APOSO, individualni kandidati koji rade u NGOs koje se bave neformalnim obrazovanjem te mnogi drugi aktivni akteri obrazovnog diskursa.

Cijeli proces za cilj ima bolje razumijevanje koncepta kompetencija i važnosti njihove primjene u svakodnevnoj poslovnoj praksi, što bi u konačnici trebalo dovesti i do aktivnijeg tržišta rada.

Video galerija

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de