U Sarajevu održana međunarodna konferencija "Obuka predavača za obrazovanje odraslih - evropski modeli"

U sklopu radne linije „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“, pod okriljem projekta „Podrška obrazovanju odraslih“, u Sarajevu se 18. i 19. septembra održala međunarodna konferencija posvećena obuci predavača za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini.

FINO.BA

Cilj ovog značajnog skupa je bila razmjena iskustava i podrška među zemljama učesnicama pri standardizaciji, odnosno harmonizaciji obuka i kvalifikacija za predavače u obrazovanju odraslih.

U BiH trenutno postoji velika potreba da se sistemski pristupi rješavanju ovog pitanja, što će u konačnici značajno utjecati na cjelokupnu socioekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, posredno kroz edukaciju i doedukaciju kadrova na bh. tržištu rada.

Imajući u vidu zakone o obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini i izazove koji prate legislativu iz ove oblasti, učesnici konferencije su, kroz prezentacije i okrugle stolove, upoznati s aktivnim evropskim modelima u segmentu obrazovanja odraslih i iskustvima i dobrim praksama u drugim državama u svrhu aktivnijeg učešća u konačnom rješenju tog pitanja.

Radne grupe koje su formirane tokom održavanja konferencije su, u završnici, predstavile i svoje prijedloge budućih modela obuka namijenjenih predavačima za obrazovanje odraslih. „Konferencija će, bez dvojbe, imati dalekosežan utjecaj na regulisanje oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini.

Njeni specifični ciljevi su poticanje saradnje svih učesnika u obrazovanju odraslih i stvaranje mreže aktera ovog procesa na različitim razinama, a u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanja odraslih, promovisanje prednosti učešća u obrazovanju odraslih, posebno u kontekstu povećanja zapošljivosti građana BiH, te naročito promovisanje ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kao temelja svakog kurikuluma obrazovanja odraslih“, rekla je o značaju konferencije Azra Ramić, koordinatorica radne linije „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“.

Na dvodnevnoj konferenciji je prisustvovalo 90 stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih iz Bosne i Hercegovine, regiona i zemalja članica Evropske Unije. Evropske modele u obrazovanju odraslih su predstavili njemački Institut za obrazovanje odraslih, Savez za obrazovanje odraslih iz Švicarske, te austrijska Akademija za obrazovanje odraslih.

Projekat “Podrška obrazovanju odraslih” je finansiran od strane njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Bosni i Hercegovini ga implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uz pomoć partnera.

Video galerija

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de