Prepoznavanjem kompetencija do bolje zapošljivosti u BiH

Dodjeljeni certifikati savjetnicima i savjetnicama za Pasoš kompetencija

FINO.BA

Sarajevo, 27.03.2015. – U Sarajevu je jučer održana svečana dodjela certifikata za 52 uspješna kandidata i kandidatkinje koji će u naredne dvije godine raditi kao savjetnici za popunjavanje Pasoša kompetencija.

Projekat “Podrška obrazovanju odraslih”, finansiran od strane njemačke vlade, a kojeg u Bosni i Hercegovini implementira GIZ, je u proteklih nešto manje od godinu dana sproveo 5 modula obuke, temeljito osposobivši tako savjetnike i savjetnice da provedu pojedinca kroz cijeli njegov život i suštinski ga „pretresu“, pomažući mu da se prisjeti svih aktivnosti kojima se bavio i, uz pomoć savjetnika, prepozna vlastite razvijene vještine, ali i znanja koja je usvojio baveći se poslovima koji najčešće nisu nužno vezani za kvalifikaciju koju posjeduje.

„Izuzetno me raduje što smo danas dodijelili certifikate sada već drugoj generaciji savjetnika za instrument Pasoš kometencija. U prvoj smo fazi shvatili da postoji ogroman interes među građanima Bosne i Hercegovine da putem prepoznavanja svojih kompetencija dođu do posla ili unaprijede posao koji već obavljaju, a sada imamo i veći broj savjetnika koji će im u tome stručno pomoći“, rekla je na svečanoj dodjeli Dr. Brigitte Heuel-Rolf, regionalna direktorica GIZ-a za zapadni Balkan.

Svjedočimo vremenu u kojem je teško doći do posla bez obzira na kvalifikacije, a formalni obrazovni sistem najčešće ne prati zahtjeve tržišta rada producirajući kadrove za kojim ne postoji realna tržišna potreba u Bosni i Hercegovini. Stoga bi ključ bolje zapošljivosti trebao biti upravo u traženju posla prema kompetencijama, jer se u tom slučaju eksponencijalno širi paleta mogućih radnih mjesta.

„Upravo razvijamo i alate kojima ćemo pomoći poslodavcima da sagledaju vlastite potrebe za kadrovima ocjenjujući koje su vještine, a ne nužno kvalifikacije, potrebne da se povjereni radni zadatak uistinu izvrsno obavi“, rekla je Heul-Rolf i podvukla: „Spajanjem instrumenta Pasoš kometencija i ovih alata neminovno dolazimo do boljeg razumijevanja između poslodavaca i posloprimaca, a samim tim i do daleko veće zapošljivosti u BiH.“.

U procesu obuke za savjetnike su učestvovale brojne institucije i nevladine organizacije bez čije pomoći, kako naglašavaju iz GIZ-a, cijeli proces ne bi bio moguć, a stvarni efekat većeg broja certificiranih savjetnika i savjetnica, i to kroz veću zapošljivost u BiH, se očekuje uskoro. Bez dvojbe, radna mjesta krojena prema kompetencijama trebaju dovesti do konačno uređenog tržišta rada.

Video galerija

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de