Pravilnik o novinarskoj nagradi USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH

FINO.BA

 

Nagrada se dodjeljuje novinarima iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali), za najbolje priče odnosno istraživanja na temu od interesa. U ovom, četvrtom, ciklusu tema je - Obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini.

Ocjenjivački žiri među prijavljenim radovima odabire dva najbolja rada o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u BiH.

Nagrade projekta SGIP su:

1.     nagrada – novčani iznos od 2.500 KM

2.     nagrada – novčani iznos od 1.500 KM

1. Natječaj za novinarsku nagradu raspisuje Projekt USAID/SGIP, a u ovom ciklusu nagrade se dodjeljuju za najbolje radove objavljene u periodu od 15. maja/svibnja 2016. do 19. septembra/rujna 2016. godine.

2. Za novinarsku nagradu Projekta USAID/SGIP u ovom ciklusu se radovi objavljeni u traženom periodu mogu prijaviti do 23. septembra/rujna 2016. godine.

3. Autore za novinarsku nagradu Projekta USAID/SGIP mogu predlagati medijske kuće, novinske agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori.

4. Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP (Kalmija Baruha 1./II, 71000 Sarajevo), uz priložene originale objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., s naznakom „Za novinarsku nagradu“.

5. Za novinarsku nagradu USAID/SGIP imenuje Ocjenjivački žiri, kojeg čine predstavnici uglednih novinarskih udruženja i institucija ukjučenih u razvoj javnih politika na temu od interesa. U ovom ciklusu, Ocjenjivački žiri čine predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i menadžer za medije i odnose s javnošću projekta USAID/SGIP.

6. Odluke o novinarskim nagradama donosi Ocjenjivački žiri od pet članova. U prvom krugu članovi žirija boduju svaku od prijavljenih priča na osnovu Pravilnika o bodovanju. Tri priče s najvećim brojem bodova, ulaze u drugi krug odlučivanja. Svaka odluka žirija mora se donijeti natpolovičnom većinom glasova svih članova. U slučaju da Žiri smatra da nijedan predloženi rad ne zadovoljava kriterije nagrade, nagrada se neće dodijeliti.

7. Novinarska nagrada je pripadajući novčani iznos:

-      dobitniku prve nagrade pripada novčani iznos od 2.500 KM.

   -   dobitniku druge nagrade pripada novčani iznos od 1.500 KM.

8. Nagrade Projekta USAID/SGIP proglašavaju se na posebnoj svečanosti, a pripadajući iznos uplaćuje na račun dobitnika. Mjesto i vrijeme dodjele nagrada utvrđuju predstavnici Projekta USAID/SGIP.

9. Vodstvo Projekta USAID/SGIP može poništiti odluke Ocjenjivačkog žirija ako se utvrdi da nisu poštovane odredbe ovog pravilnika.

Pravilnik o bodovanju prijavljenih novinarskih radova

za novinarsku nagradu USAID-ovog

Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH

Ovim pravilnikom definiraju se kriteriji za bodovanje radova prijavljenih za novinarsku nagradu USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP). Ovaj pravilnik je javni dokument namijenjen članovima Ocjenjivačkog žirija Nagrade.

Svi pristigli radovi bit će bodovani od strane svakog člana Žirija posebno. Svaki od radova bodovat će se na skali od 0 (nula) do 100 (stotinu) bodova.

Tri rada s najvećim brojem bodova ulaze u drugi krug ocjenjivanja.

Članovi Žirija će kod bodovanja voditi računa da su novinari koji učestvuju na konkursu prije svega poštovali novinarske kodekse i važeće zakone Bosne i Hercegovine te radili u interesu javnosti.

Svaki od pristiglih radova bodovat će se po jedinstvenoj skali za bodovanje navedenoj u ovom dokumentu.

Kriterij

Maksimalan broj bodova

Utjecaj 40
Relevantnost i brojnost izvora 30
Kvalitet izvještavanja 20
Originalnost i eskluzivnost 10
   
UKUPNO 100

Utjecaj

Je li priča samo lokalna ili pokazuje praksu i u drugim mjestima? Na koliki broj ljudi priča ima utjecaj? Može li utjecati na konačne tekstove zakona o obrazovanju odraslih, s krajnjim ciljem povećanja broja zaposlenih?

Relevantnost i brojnost izvora

Je li novinar dao priliku za komentar svim stranama koje se spominju u istraživanju? Jesu li sagovornici relevantni da govore o temi? Jesu li izvori (sagovornici i informacije) imenovani ili su anonimni? Postoje li izvor i dokaz za svaki od navoda u istraživanju?

Kvalitet izvještavanja

Da li novinar i koliko dobro koristi osnovne principe istraživačkih tekstova – lead, glavni citat, pozadinu, prelaze? Da li je novinar uspio pojednostaviti priču kako bi je svi mogli razumjeti, a u isto vrijeme uključio sve bitne informacije, podatke i navode? Da li i na koji način koristi ilustracije/snimke i zvukove da dočara priču?

Originalnost i ekskluzivnost

Je li tema originalna, do tada neistražena? Je li novinar koristio drugačiji ugao da prikaže od ranije poznate stvari? Jesu li tema i informacije ekskluzivne?

Christian Haupt

Direktor

USAIDProjekt SGIP u Bosni i Hercegovini

Video galerija

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de