Obuke za savjetnike za rad sa Pasošem kompetencija

FINO.BA

GIZ-projekat “Podrška obrazovanju odraslih”

raspisuje poziv za

Obuke za savjetnike za rad sa Pasošem kompetencija

Broj slobodnih mjesta: 10

Više informacija o “Pasošu kompetencija” i kriterijima za pristupanje obukama naći ćete u tekstu ispod

Krajem 80-tih godina prošlog vijeka došlo je do procvata neformalnih kratkih obuka i usavršavanja (prekvalifikacija i dokvalifikacija), jer formalni obrazovni sistem nije mogao dovoljno brzo da odgovori potrebama tržišta rada. S početka ovog vijeka, tehnološkim razvojem i ubrzanjem globalizacije, porasli su i zahtjevi trzišta rada, pa bi danas u školama trebalo da se obrazuju djeca za zanimanja koja će se tek rađati u budućnosti i kojima čak danas ne znamo ni nazive. Potpuno je jasno da formalni sistem obrazovanja samostalno ne može odgovoriti ovim zahtjevima, čak ni u mnogo razvijenijim zemljama nego što je naša. Neformalne obuke predstavljaju jedno od rješenja, ali danas se sve više traže i takozvana prenosiva znanja, vještine i kompetencije koje se mogu iskoristiti na najrazličitijim poslovima i u najrazličitijim zanimanjima. Ovakva znanja i vještine ne stičemo kroz formalni sistem obrazovanja, ali ni kroz neformalne obuke. Ovakva znanja i vještine stičemo usput, potpuno neintencionirano, odnosno informalnim učenjem, dok obavljamo svoje svakodnevne obaveze, dok se bavimo svojim hobijem, dok razgovaramo sa kolegama i poznanicima, sa prijateljima. Stičemo ih i na radnom mjestu i u kući i unutar porodice i za vrijeme svog slobodnog vremena.

GIZ-projekat “Podrška obrazovanju odraslih” u protekle dvije godine radio je na razvijanju i prilagođavanju instrumenta pod nazivom Pasoš kompetencija, koji služi identificiranju i prepoznavanju ovih znanja i vještina. Pasoš kompetencija se od oktobra 2013. godine uspješno implementira u Bosni i Hercegovini.

Šta je to zapravo PASOŠ KOMPETENCIJA?

PASOŠ KOMPETENCIJA je instrument pomoću kojeg se sistematski može napraviti osvrt na vlastitu biografiju. Shvatit ćete koje su Vaše vještine i spsosobnosti i naučit ćete ih ispravno procijeniti. Pasoš kompetencija Vam postavlja i pitanja koja su vezana za Vaša iskustva sa porodicom, sa slobodnim vremenom, poslovnim životom ili volonterskim radom, jer je sve to također dio Vašeg kvalifikacijskog profila kao i formalno stečene diplome.

Zašto PASOŠ KOMPETENCIJAkakva je korist od ovog instrumenta?

U radnoj svakodnevnici potrebno nam je više od pukog stručnog znanja - potrebna nam je i kompetencija da naše stručno znanje prikladno primjenjujemo. Takozvane ključne kompetencije, poput timskih spospobnosti i sposobnosti učenja, kreativnosti, sposobnosti prilagođavanja i otpornosti na stres, često stičemo usput i nesvjesno u radnoj svakodnevnici ili u slobodnom vremenu.

PASOŠ KOMPETENCIJA Vam pomaže da te kompetencije sistematski utvrdite i da ih prikažete. Tako nastaje Vaš lični profil koji Vam pomaže prilikom poslovne orijentacije, prilikom predstojeće promjene zanimanja ili radnog mjesta, prilikom pripremanja razgovora sa saradnicima ili razgovora o svom učinku, ali i prilikom formuliranja Vaših ličnih ciljeva.

Planirajte svoje buduće ciljeve pomoću bilansa kompetencija

Ko dobro poznaje sebe i svoje mogućnosti, može bolje planirati (poslovnu) budućnost. Iskoristite Vaš bilans kompetencija kako biste ga povezali sa Vašim trenutnim željama i planovima, kako biste te želje i planove konkretizirali te planirali sljedeće korake. I ovdje Vam podršku nudi PASOŠ KOMPETENCIJA. On Vam pomaže da imenujete Vaše kratkoročne i dugoročne ciljeve i da preispitate mogućnosti njihove realizacije.

Sistem PASOŠA KOMPETENCIJA

Rad sa PASOŠEM KOMPETENCIJA počiva na dva stuba: mapi pasoša kompetencija i profesionalnom savjetovanju o pasošu kompetencija od strane školovanih savjetnika i savjetnica. Uz usklađenost ta dva stuba, mogućnosti PASOŠA KOMPETENCIJA se mogu optimalno iskoristiti.

Mapa PASOŠA KOMPETENCIJA nudi strukturiranu zbirku materijala za promatranje Vaših dosadašnjih poslovnih i životnih iskustava.

Savjetovanje sa PASOŠEM KOMPETENCIJA Vas prati na putu otkrivanja sposobnosti, vještina i kompetencija. Školovani pogled profesionalnih savjetnika Vam pomaže u potrazi za posebnim kvalitetama koje posjedujete i u identificiranju novih ciljeva. Naše sposobnosti su tako raznovrsne: Mi ih svakodnevno primjenjujemo – a da to često i ne znamo! Steknite jasan uvid u svoje sposobnosti pa zatim planirajte Vaše sljedeće korake.

Kriteriji za pristupanje obukama za buduće savjetnike za Pasoš kompetencija

Obuke za buduće savjetnike za Pasoš kompetencija održaće se u periodu maj – decembar 2014. godine. U toku je sadržajna, te metodičko-didaktička priprema obuka. U skorom roku obavijestićemo vas o tačnim sadržajima koji će se obrađivati u okviru ovih obuka.

Obuke će se odvijati u okviru 5 modula, i to:

 • Uvod u Pasoš kompetencija
 • Komunikacija
 • Uloga savjetnika za Pasoš kompetencija
 • Metode i tehnike savjetovanja sa Pasošem kompetencija
 • Praktična primjena

Prva četiri modula su kombinacija teorije i prakse, dok je posljednji modul posvećen isključivo praktičnoj primjeni naučenog. Između svakog modula predviđen je samostalni rad polaznika obuka uz mentorsku pomoć trenera. Trajanje procesa obuke tokom jednog modula iznosi 15 radnih sati, odnosno 2,5 dana. Obuke će se odvijati na dane vikenda + pola jednog radnog dana (petak ili ponedjeljak).

Termini za održavanje prve obuke / modula su 30.05. – 01.06. ili 06.06 – 08.06.

Na kraju obuka predviđen je ispit kojim polaznik obuka, ukoliko ga uspješno položi, stiče vremenski ograničen Certifikat za savjetnika za Pasoš kompentencija.

OBAVEZNI KRITERIJI:

 1. SSS i najmanje 3 godine radnog iskustva ili VSS i najmanje 1 godina radnog iskustva
 2. Prethodna iskustva u radu s ljudima
 3. Mogućnost praktične primjene Pasoša kompetencija u svom okruženju
 4. Lična motivacija (motivacijsko pismo u formi eseja max. 4000 znakova u kojem treba objasniti svoju motivaciju i očekivanja)
 5. Informatička pismenost (MS-Office)

POSEBNI USLOVI:

 1. Spremnost na stalno usavršavanje i promjene
 2. Jezičko-komunikacijske vještine (posjedovanje dobrih komunikacijskih vještina)
 3. Diskrecija u radu sa povjerljivim podacima
 4. Spremnost na rad izvan radnog vremena
 5. Mobilnost i fleksibilnost
 6. Spremnost na samostalni i timski rad u zadanim vremenskim okvirima
 7. Vještina planiranja, implementacije i organizacije rada
 8. Samoinicijativnost

Prijave kandidata, koje treba da sadrže dokaze o ispunjavanju gore navedenih obeveznih kriterija i posebnih uslova, potrebno je dostaviti najkasnije do petka, 18. aprila 2014. godine, putem email-a na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom „Prijava na obuku za savjetnika/cu za Pasoš kompetencija“ ili putem pošte na adresu: GIZ-projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ n/p Amra Muratović (Prijava na obuku za savjetnika/cu za Pasoš kompetencija) Splitska 7. 71000 Sarajevo

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de