Pasoš kompetencija za mlade

FINO.BA

29122015 3

Radna grupa koja djeluje u okviru GIZ-ovog projekta “Podrška obrazovanju odraslih”, počela je sa prilagođavanjem i adaptacijom Pasoša kompetencija za mlade.

Njemački partner, Institut za obrazovanje odraslih DIE i GIZ-ov projekat “Podrška obrazovanju odraslih” potpisali su ugovor kojim je projekat licenciran i kojim je određeno da se instrument, originalno izrađen u Njemačkoj, prilagodi i adaptira bosanskohercegovačkim zahtjevima, kao što je to učinjeno i sa postojećim Pasošem kompetencija 2012. godine.

Posebna vrijednost Pasoša kompetencija za mlade ogleda se u mogućnosti instrumenta da se koristi za rano otkrivanje talenata i vještina, kao i da bude početni korak u profesionalnoj orijentaciji i planiranju buduće karijere.

Ovo je instrument za autorefleksiju i sistematično obuhvatanje individualnih sposobnosti, znanja, vještina i kompetencija tokom procesa cjeloživotnog učenja, uz podršku profesionalnog savjetnika.

On populaciji kojoj je namijenjen (završni razredi osnovne škole i mladi koji pohađaju srednješkolsko obrazovanje) pomaže prilikom otkrivanja i razumijevanja vlastitog procesa učenja, ali služi i individualnoj refleksiji u pogledu planiranja privatnog i profesionalnog životnog puta.

Radnu grupu koja radi na ovom instrumentu čine uvaženi stručnjaci iz oblasti pedagogije, psihologije, ekonomije, prava i obrazovanja.

Članovi radne grupe su ujedno i savjetnici za postojeći Pasoš kompetencija, čime će se proces prilagodbe i adaptacije novog instrumenta osvijetliti i sa stanovišta tehnika profesionalnog savjetovanja.

Pasoš kompetencija za mlade naći će se na bosanskohercegovačkom tržištu u proljeće 2016. godine, a GIZ-ov projekat “Podrška obrazovanju odraslih” planira organizirati i obuke za buduće savjetnike koji bi željeli raditi sa ovim instrumentom.

 

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de