Identificiranje i prepoznavanje informalno stečenih kompetencija

"Ja mogu mnogo više, nego što znam !“

Ljudi uče i razvijaju svoje kompetencije u svim sektorima i oblastima života. Certifikati dokumentuju i evaluiraju znanje stečeno u školi i programima za profesionalno razvijanje.

Međutim, postoje i druge oblasti gdje se stiču kompetencije, ali se ne izdaju certifikati ili diplome. Vrlo često se vještine i kompetencije stečene informalnim učenjem uzimaju zdravo za gotovo i podcjenjuju se.

Instrument Pasoš kompetencija služi za dokumentovanje sposobnosti, vještina i kompetencija koje su stečene tokom obrazovanja, radnog iskustva, volontiranja, hobija ili obavljanja svakodnevnih zadataka i porodičnih obaveza.

Identificiranje i preciziranje informalno stečenih kompetencija omogućava bolju sistematizaciju radnih mjesta, povećanje radne efikasnosti i jačanja svijesti o vlastitim kvalitetama, što može direktno uticati na povećanje mogućnosti na tržištu rada, na izbor karijere u budućnosti ili za definisanje obuka koje bi mogle pomoći unaprijeđenju karijere.

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de