Promocija catering majstorica!

U Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla” u četvrtak, 28. maja 2015. održana je završna svečanost obuke “Catering u svrhu samozapošljavanja” koja je realizirana u saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ, kroz projekat “Podrška obrazovanju odraslih u BiH”.

Obukom u trajanju od dva mjeseca kroz 64 sata teoretske i praktične nastave objedinjena su znanja i vještine iz oblasti ugostiteljstva, kuharstva, poslastičarstva i cateringa, te poslovne vještine poput profesionalnog odnosa s kupcima, vještine marketinga i prodaje, poslovnog planiranja i znanja iz oblasti zakonske regulative. U okviru projekta izrađen je i priručnik za pružanje catering usluga “Od ideje do poslovne prilike”. Praktičnu nastavu podržali su brojni društveno odgovorni sponzori, a polaznice obuke su imale priliku i posjetiti nekoliko sarajevskih restorana, te svoje proizvode prezentirati na Sajmu ženskog poduzetništva. U saradnji s Udruženjem kuhara, učestvovale su također u obaranju Guinnessovog rekorda u pripremi begove čorbe u Sarajevu i na Danima trešnje u Mostaru.

Obuku je uspješno završilo 20 catering majstorica. Nekoliko ih je već u toku trajanja obuke uspješno zaposleno u renomiranim ugostiteljskim objektima, jedna je pokrenula samostalni obrt u kojem je zaposlila i još jednu polaznicu obuke, a počeli su i prvi poslovni angažmani za usluge cateringa. Šta je ova obuka značila u životima novih catering majstorica najbolje ilustrira komentar jedne od njih: "Na početku obuke smo sve bile izgubljene i nismo znale šta da očekujemo. Sada funkcioniramo kao jedan kompaktan tim, čim uđemo u kuhinju znamo šta trebamo raditi, i sve bismo se usudile zaposliti u bilo kojem restoranu u gradu, a također i samostalno preuzeti veće narudžbe.

" U narednom periodu, kroz odjel Poslovna zajednica, Nahla će nastaviti pratiti i podržavati polaznice u njihovom karijernom razvoju i razvoju vlastitih catering biznisa, a u toku je i osnivanje catering zadruge.

Priručnici

Priručnik za rad u Call centru

Priručnik za administrativno-finansijskog asistenta

Priručnik za dadilje

Priručnik za tehničke crtače armature

Priručnik za upravljanje električnim i elektronskim otpadom

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de