Jačanje tržišta rada u Bosni i Hercegovini kroz kvalitetnije obuke

Odabrano 15 ponuđača obuka koji će proći proces jačanja kapaciteta.

Sarajevo, 26.06.2014. – Tokom prve faze projekta „Podrška obrazovanju odraslih“, koja je trajala u periodu od 2011. do kraja 2013., Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je u sklopu radne linije „Osposobljavanje i usavršavanje“, koja podrazumijeva usavršavanje i osposobljavanje kadra u svrhu bolje konkurentnosti, sa partnerima radio na izradi novih neformalnih programa obuka koje za konačni cilj imaju usmjerenu edukaciju posloprimaca prema njihovim i stvarnim potrebama tržišta rada u BiH, a samim time i olakšavanje pronalaženja novog ili unaprijeđenja posla koji već obavljaju.

U drugoj fazi ovog projekta, koja traje od početka 2014. godine, težište se nalazi na jačanju kapaciteta ponuđača neformalnih obuka, kako bi se posloprimcima osigurali kvalitetni programi usavršavanja. U prvoj polovini godine je, putem javnog poziva, selektirano 15 ponuđača obuka iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizacije iz Banja Luke, Bihaća, Brčkog, Doboja, Mostara, Sarajeva, Srebrenice, Srpca, Trebinja, Tuzle i Zenice će dobiti priliku da kroz vlastito jačanje kapaciteta, usavršavanje i praktičnu primjenu naučenog unaprijede svoje poslovanje i tržištu ponude obuke koje zadovoljavaju najviše standarde. Jedan od dugoročnih ciljeva je svakako i uspostavljanje mreže ponuđača obuka, što u konačnici treba rezultirati jačanjem ovog vida pomoći posloprimcima, a pored usavršavanja samih ponuđača i njihovog umrežavanja, iz ove aktivnosti će proizaći i 15 novih neformalnih programa obuka usklađenih sa potrebama privrede, što znači i konkurentnije i bolje organizovano tržište rada u Bosni i Hercegovini.

Povodom odabira ponuđača, koordinator radne linije pri GIZ-u Mirza Jusufović, je rekao: „Fokus edukacije, koja će biti provedena u pet modula, će svakako biti na identifikaciji tema obuka, izradi planova i programa i njihovoj prilagodbi potrebama odraslih osoba, odnosno budućih korisnika. Svi programi će se implementirati odmah nakon izrade, a prednost u učešću će imati nezaposlene osobe, obzirom da će projekat snositi troškove implementacije za prvu grupu polaznika“.

Prednost ovakve vrste edukacije ponuđača je direktna i vrlo praktična primjena naučenog kroz izradu novih programa i njihovu neposrednu provedbu. Programi će, za krajnje korisnike, trajati od 20 do 130 sati, ovisno o temama obuke.

Priručnici

Priručnik za rad u Call centru

Priručnik za administrativno-finansijskog asistenta

Priručnik za dadilje

Priručnik za tehničke crtače armature

Priručnik za upravljanje električnim i elektronskim otpadom

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de