Međunarodna konferencija - Obuka predavača obrazovanje odraslih – EVROPSKI MODELI

Međunarodna konferencija - Obuka predavača obrazovanje odraslih – EVROPSKI MODELI Međunarodna konferencija - Obuka predavača obrazovanje odraslih – EVROPSKI MODELI

 

FINO.BA

U sklopu radne linije „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“, pod okriljem GIZ projekta „Podrška obrazovanju odraslih“, u Sarajevu je 17. i 18. septembra 2014. godine održana prva međunarodna konferencija posvećena obuci predavača za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini. Projekat “Podrška obrazovanju odraslih” finansiran je od strane njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Bosni i Hercegovini ga implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Suorganizatori navedene konferencije bili su dugogodišnji partneri GIZ projekta DVV International ured u BiH i Socijalno edukativni centar (SEC). Više je karakteristika koje ovu konferenciju izdvajaju kao, vjerovatno, najznačajnije događanje ovog karaktera u Bosni i Hercegovini u oblasti obrazovanja općenito.

Pored činjenice da je događanju prethodilo tri godine aktivnog istraživanja situacije na terenu i stvarnih potreba tržišta, implementacija programa, lobistički procesi vezani za legislativu koja se tiče obrazovanja u BiH, te suradnje svih uključenih strana – državnih institucija, vladinog i nevladinog sektora i brojnih stručnjaka iz oblasti edukacije koji su doprinijeli kvalitetnom odabiru tema, konferencija je imala u potpunosti inovativan, interaktivni karakter, što ovo događanje diferencira u pogledu postavljanja potpuno novih organizacijskih standarda na sličnim događanjima.

U uvodnom dijelu konferencije, učesnicima su se obratili gdin. Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini, referentica DVV International-a za Jugoistočnu Evropu, gđa. Thekla Kelbert, gdin. Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH, gđa. Mira Bera, direktorica Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, te Damir Mašić, Federalni ministar obrazovanja i nauke (FMON).

Govornici su u svom obraćanju istakli važnost održavanja ove konferencije radi ukazivanja na značaj cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih u svakom društvu, ne samo u BiH. Pored toga je naglašen uticaj obrazovanja odraslih na tržište rada i jačanje individualnih kompetencija prepoznato kao vid poboljšanja zapošljivosti kod odraslih osoba. Riječi zahvale bile su usmjerene svim uključenim akterima za njihovu spremnost da zajednički nastupe na konferenciji i kroz razmjenu dobrih i loših iskustava ukažu na mogućnosti unaprijeđenja obrazovanja odraslih u BiH.

 

Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH
Azra Ramić, koordinatorica radne linije Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja GIZ
Damir Mašić, Federalni ministar obrazovanja i nauke (FMON)
Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini
Međunarodna konferencija
Mira Bera, direktorica Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske
Thekla Kelbert, referentica DVV International-a za Jugoistočnu Evropu
Učesnici Međunarodne konferencije

 

Konferencija je nastavljena prezentacijama vodećih evropskih modela za obuku predavača koje su održali predstavnici ključnih institucija za obrazovanje odraslih u Evropi. Tako je o pozitivnim praksama i nedostacima njemačkog sistema govorila gđa. Susanne Lattke iz Njemačkog Instituta za obrazovanje odraslih (DIE), ispred švicarskog Saveza za obrazovanje odraslih prezentaciju o modelima u toj državi je održala gđa. Ruth Eckhardt (SVEB), dok je o austrijskim iskustvima govorila gđa. Karin Reisinger ispred Akademije za obrazovanje odraslih Austrija (WBA).

http://die-bonn.de/

http://www.alice.ch/

http://wba.or.at/

 

Karin Reisinger, Akademija za obrazovanje odraslih Austrija (WBA)
Karin Reisinger, Akademija za obrazovanje odraslih Austrija (WBA)
Karin Reisinger, Ruth Eckhardt, Susanne Lattke, Thekla Kelbert
Klelija Balta, moderatorica Međunarodne konferencije
Međunarodna konferencija
Ruth Eckhardt, Savez za obrazovanje odraslih Švicarska (SVEB)
Ruth Eckhardt, Savez za obrazovanje odraslih Švicarska (SVEB)
Susanne Lattke, Njemački Institut za obrazovanje odraslih (DIE)

 

Na okruglim stolovima koji su uslijedili nakon prezentacija nadležne institucije iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske su predstavile svoj rad i ponudile podršku lokalnim institucijama, organizacijama i udruženjima iz BiH u cilju saradnje u budućim regionalnim i međunarodnim projektima. Za razliku od klasičnih okruglih stolova kao uvriježene prakse na konferencijama, učesnici Međunarodne konferencije – obuka predavača za obrazovanje odraslih su imali mogućnost cirkularnog obilaska svih održanih okruglih stolova, po principu „Gallery walk-a“. Gallery walk je tehnika kojom su učesnici okruglih stolova bili aktivno angažovani na više od jedne rasprave o evropskim modelima i njihovoj primjenjenosti u BiH. Ovakav pristup je omogućio učesnicima, ali i instruktorima na okruglim stolovima, intimniju razmjenu mišljenja i iskustava o aktuelnim izazovima, sagledavajući prakse i ideje simultano iz više uglova i izvora.

 

Okrugli stolovi, Austrija, Gallery walk
Okrugli stolovi, Crna Gora, Gallery walk
Okrugli stolovi, Gallery walk
Okrugli stolovi, Gallery walk
Okrugli stolovi, Gallery walk
Okrugli stolovi, Gallery walk
Okrugli stolovi, Hrvatska, Gallery walk
Okrugli stolovi, Njemačka, Gallery walk
Okrugli stolovi, Slovenija, Gallery walk
Okrugli stolovi, Srbija, Gallery walk
Okrugli stolovi, Švicarska, Gallery walk

 

Predstavnici okruglih stolova na konferenciji su bile čelne osobe najznačajnijih institucija posvećenih cjeloživotnom učenju i obrazovanju odraslih svojih zemalja:

Hrvatska: Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić, pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih.

Švicarska: Savez za obrazovanje odraslih, Ruth Eckhardt, dugogodišnja direktorica AdA programa (Obuka predavača za obrazovanje odraslih).

Crna Gora: Centar za stručno obrazovanje, Ljiljana Garić, rukovoditeljica Odjeljenja za obrazovanje odraslih.

Kosovo: Ministarstvo rada i socijalne zaštite, Gani Ismajli, viši savjetnik u odjelu za stručne obuke i trening.

Makedonija: Centar za obrazovanje odraslih Skopje, Konstantin Hristovski, rukovodioc sektora za kreiranje politike, planiranje i promociju.

Njemačka: Institut za obrazovanje odraslih, Susanne Lattke, voditeljica programa „Obuka, učenje i savjetovanje“.

Slovenija: Andragoški centar Slovenije, Andrej Sotošek, direktor Centra.

Srbija: Društvo za obrazovanje odraslih, Dušan Zdravković, direktor Društva.

Austrija: Akademija za obrazovanje odraslih, Karin Reisinger, direktorica Akademije.

U plenumu, kao završnoj aktivnosti prvog dana konferencije, su predstavljene povratne informacije s okruglih stolova, te su na osnovu toga formirane tri radne grupe koje su narednog dana obrađivale teme finansiranja, validiranja i kurikuluma za obuku predavača za obrazovanje odraslih.

 

Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe
Okrugli stolovi, radne grupe

 

Drugog dana konferencije radne grupe su, nakon pojedinačnih radnih sesija, svoja razmišljanja i moguće odgovore na pitanja i izazove u sistemskom procesu obrazovanja prezentirale skupu kroz otvoreni plenum, obrađujući i sinhronizirajući zajedničke zaključke. Upravo u ovom dijelu prezentacije zajedničkih zaključaka je sublimirana osnovna ideja konferencije – multilateralna saradnja i razmjena iskustava i podrška među zemljama učesnicama pri standardizaciji, odnosno harmonizaciji obuka i kvalifikacija za predavače u obrazovanju odraslih.

 

Prezentacija rezultata u plenumu
Prezentacija rezultata u plenumu
Prezentacija rezultata u plenumu
Prezentacija rezultata u plenumu
Prezentacija rezultata u plenumu
Radne sesije
Radne sesije
Radne sesije
Radne sesije
Radne sesije

 

Opći zaključak konferencije je da u BiH trenutno postoji velika potreba da se sistemski pristupi rješavanju ovog pitanja, što će u konačnici značajno utjecati na cjelokupnu socioekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, posredno kroz edukaciju i doedukaciju kadrova na bh. tržištu rada. Organizacija ove konferencije je svakako prvi korak na putu ka ostvarenju tog cilja.

Azra Ramić, koordinatorica radne linije „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“, o značaju konferencije: „Konferencija će, bez dvojbe, imati dalekosežan utjecaj na regulisanje oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini. Njeni specifični ciljevi su poticanje saradnje svih učesnika u obrazovanju odraslih i stvaranje mreže aktera ovog procesa na različitim razinama, a u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanja odraslih, promovisanje prednosti učešća u obrazovanju odraslih, posebno u kontekstu povećanja zapošljivosti građana BiH, te naročito promovisanje ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kao temelja svakog kurikuluma obrazovanja odraslih.“

Konferenciji, koja je organizovana uz pomoć partnera DVV International ured u BiH i Socijalno edukativnog centra (SEC), prisustvovalo je blizu 100 stručnjaka iz oblasti obrazovanja i obrazovanja odraslih iz Bosne i Hercegovine, regiona i zemalja članica Evropske Unije.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA OBUKA PREDAVAČA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH – EVROPSKI MODELI - FOTOGALERIJA

Dodatne informacije:

Azra Ramić GIZ - Förderung der Erwachsenenbildung/Podrška obrazovanju odraslih Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
Splitska 7
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
T +387 33 216 162
F +387 33 223 785
M +387 62 783 779
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.giz.de

 

Copyright 2012 Projekat "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH"

Sva prava zadržana.

Web hosting & custom CMS by Total Solutions

Svi materijali objavljeni na ovom portalu su vlasništvo projekta "PODRŠKA OBRAZOVANJU ODRASLIH" i kao takvi ne mogu se prenositi, objavljivati, kopirati jednim dijelom ili u cijelosti.

Za dobijanje saglasnosti za korištenje objavljenih materijala, članaka, audio/video sadržaja i ostalih materijala pošaljite zahtjev na mirza.jusufovic@giz.de